Foto van: JaKo

Douane

Rotterdam

Foto's
31
Video's
0
Topics
5

Over Douane

Een bedrijf uit Rotterdam (Nederland).

Dit bedrijf is 31 keer op de foto gezet door de leden van TruckFan

Elders op het internet

De officiële website van Douane
Douane op Twitter

Dit profiel beheren?

03 Feb 2022

23 Apr 2021

Douane vanaf vandaag herkenbaar aan blauw uniform

Ondernemers die via luchthavens, (ferry)havens of over land de grens passeren, herkennen de Douane voortaan aan een blauw uniform. De Douane neemt dit nieuwe uniform vandaag in gebruik. Het uniform is ontworpen door Mart Visser en heeft als opmerkelijkste verandering dat de kleur groen is ingeruild voor blauw. Blauw staat voor betrouwbaarheid en gezag en werd ook in vroegere tijden door de Douane gedragen.

“Dit blauwe uniform versterkt onze uitstraling, zichtbaarheid en herkenbaarheid”, zegt Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane. “Het is bovendien functioneel, comfortabel en weerspiegelt de moderne organisatie die de Douane is.”


Mart Visser verandert uniform naar blauw

De Douane vroeg Mart Visser, die veel ervaring heeft met bedrijfskleding, een uniform te ontwerpen dat recht doet aan het veelzijdige werk van ruim 3000 douaniers. Het uniform is uitgevoerd in 10 verschillende uitingen en is zowel in koude winters als hete zomers optimaal te gebruiken, ook voor de douaniers in Caribisch Nederland. De grootste verandering is de keuze voor de kleur blauw. “Bij de zichtbaarheid en de herkenbaarheid die Douane wenst, past deze blauwe kleur veel beter”, zegt ontwerper Mart Visser. “Ik heb ook geprobeerd de grote betrokkenheid die Douane-mensen hebben bij hun werk terug te laten komen in dit ontwerp; het uniform versterkt de uitstraling van de douanier.”


Comfort en functionaliteit

Het oude uniform werd 17 jaar geleden ontworpen en voldeed niet meer aan de eisen die aan bedrijfskleding worden gesteld. Het nieuwe uniform is ontworpen om met name rekening met het dagelijks gebruik van douaniers die fysiek toezicht houden in de havens en op andere toezichtgebieden. Er is gekozen voor materiaal dat comfort en functionaliteit biedt waardoor Douane-medewerkers er graag in werken. “Dit uniform zit gewoon heel erg lekker en heeft een stoere uitstraling dus het geeft mij ook extra plezier om mijn werk te doen”, zegt douanier Niels, die ook te zien is in de televisieserie ‘Douane in Actie’.


Aandacht voor duurzaamheid

Voor het nieuwe uniform van de Douane is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen, met name gerecycled polyester en organisch katoen. De bestaande uniformen worden ingezameld en naar een sociale werkplaats gebracht. Waar mogelijk worden de kledingstukken heel gelaten en opnieuw gebruikt. De douanekenmerken worden wel verwijderd. Van niet herbruikbare kledingstukken wordt 99% als grondstof hergebruikt.

0 reacties

13 Jan 2021

Douane: in 2020 ruim 115.000 kilo cocaïne met bestemming Nederland onderschept

Douane- en opsporingsinstanties in binnen- en buitenland hebben in 2020 ruim 115.000 kilo cocaïne bestemd voor Nederlandse havens onderschept en in beslag genomen. Nederlandse douaniers namen hiervan in de zeehavens en op de luchthaven Schiphol ruim 48.000 kilo cocaïne in beslag, een toename van 24 procent ten opzichte van vorig jaar. 67.000 kilo cocaïne werd onderschept door internationale partnerorganisaties waarmee de Douane nauw samenwerkt. Daarnaast werden duizenden postpakketten en brieven met drugs onderschept, waarvan bijna 3.000 met uit Nederland afkomstige synthetische drugs.

“Deze cijfers tonen dat de Douane een substantiële bijdrage levert aan de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit”, zegt Nanette van Schelven, directeur generaal van de Douane. “Tegelijkertijd moeten we elke dag weer kritisch kijken of we genoeg doen en of we het op de slimste manier doen.”


Grotere pakkans door internationale samenwerking
De toename van de hoeveelheid onderschepte kilo’s cocaïne met bestemming Nederland is onder meer het gevolg van intensivering van de samenwerking met controle- en opsporingspartners. Deze organisaties in Zuid-Amerika ontmantelen smokkelnetwerken in een vroeg stadium, zo dicht mogelijk bij de productie- en distributiebasis, en maken daarbij gebruik van informatie van de Douane. De samenwerking zorgt voor meer informatie en kennis en betere inzichten in de smokkelmethoden waarmee de handhavingsaanpak wordt aangescherpt.


Met onder meer de Douane van België, Brazilië en de Verenigde Staten werd veel waardevolle gegevens uitgewisseld. Ruim 10.000 kilo cocaïne met een andere bestemming dan Nederland kon dankzij informatie van de Nederlandse Douane onderschept worden in Brazilië en Antwerpen. In opdracht van met ministerie van JenV zet de Douane in op verdere internationale samenwerking om een bijdrage te leveren aan de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit.


Slim, gericht en innovatief
De Douane controleerde het afgelopen jaar meer dan ervoor, maar ook slimmer. Naast de inzet van speurhonden en innovatieve scan- en detectietechnologieën zoals geurdetectiecontainers, wordt gebruik gemaakt van slimme software en algoritmes in het scanproces van containers. Op basis van hoogwaardige informatie worden gerichte risicoanalyses gemaakt en toezicht en controle uitgevoerd waarmee meer drugs wordt opgespoord.


Meer aandacht uitgaande synthetische drugs
De Douane wil zelf ook voorkomen dat het buitenland wordt opgezadeld met (synthetische) drugs die in Nederland wordt geproduceerd. De inbeslagname van duizenden brieven en pakketten met synthetische drugs is het gevolg van intensievere controle van uitgaande postzendingen. Ook in de poststroom werkt de Douane nauw samen met haar nationale en internationale partners. Van Schelven: “Wij willen eenzelfde rol vervullen als onze internationale partners als het gaat om in Nederland gefabriceerde pillen. We onderscheppen de drugs het liefst bij de bron.”


Verdere versterking van handhaving Douane
Naast intensivering van de inzet van innovatieve technieken en het verder versterken van de informatie-uitwisseling nationaal en internationaal, investeert de Douane in de samenwerking met publieke partners (gemeenten, OM, FIOD, HARC en politie) en met het bedrijfsleven om samen drempels op te werpen tegen de smokkel van verdovende middelen. De publiek-private samenwerking is essentieel bij het verder versterken van de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

0 reacties

10 Okt 2020

02 Okt 2020

13 Sep 2020

03 Sep 2020

24 Aug 2020

29 Jun 2020

01 Mei 2020

19 Mrt 2020

13 Mrt 2019

Douane start ‘Are You Brexit Proof’-actie bij Nederlandse ferryhavens

Ondernemers die de komende weken per ferry goederen naar het VK brengen of sturen, hebben de kans aangesproken te worden door de ‘Are You Brexit Proof’-teams van de Nederlandse Douane. Tot en met 29 maart verstrekken zij zelfstandige ondernemers en chauffeurs informatie over hoe zij zich kunnen voorbereiden op Brexit, zodat zij ook daarná vlot de ferry op en af kunnen rijden.

Met de inzet van de ‘Are You Brexit Proof’-teams bij de ferryterminals roept de Douane ondernemers uit binnen- en buitenland op zich voor te bereiden op Brexit. Daarnaast informeren de teams ondernemers hoe zij er zelf voor zorgen ook ná Brexit vlot de ferry op en af te blijven rijden. Hiervoor wordt onder meer de ‘Are You Brexit Proof’-gids verstrekt waarin de benodigde voorbereidingen stap voor stap worden uitgelegd in tien talen. Ook zijn staan er bij de ferryhavens LED schermen met douane-informatie in tien talen. De ‘Are You Brexit Proof’-actie duurt tot en met 29 maart 2019.

De Douane zelf is, ook bij een no-deal, voorbereid op Brexit. “Voor ons betekent Brexit een toename van het aantal aangiften en het aantal bedrijven dat te maken krijgt met douaneformaliteiten. Ook het douanetoezicht, onder andere bij de ferryterminals, is nieuw”, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane. “Daarom hebben we nu al meer dan 500 extra medewerkers aangenomen. Om logistieke vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen, moet het bedrijfsleven zich ook goed en tijdig voorbereiden. Naar schatting krijgen 35.000 voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven na Brexit voor het eerst met onze douaneprocedures te maken.”


Bezoek ministers Blok en Kaag aan ferryterminal DFDS

Vandaag brachten minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een bezoek aan de ferryterminal van DFDS in Vlaardingen. Tijdens het bezoek aan de belangrijke hub voor handel met het VK, gingen zij in gesprek met het ‘Are You Brexit Proof’-team van Douane, kregen zij uitleg over het zogenoemde Portbasesysteem voor Nederlandse havens en bekeken zij de ferries.


Ondernemers vinden meer informatie over Douanevoorbereidingen met betrekking tot Brexit op douane.nl/brexit.

0 reacties

04 Feb 2019

Douane roept transportondernemers op zich voor te bereiden op Brexit

Vrijdag ontvingen ruim 72.000 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk een brief van de Nederlandse Douane, waaronder ook ondernemers in de transportsector. Want als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart verlaat, verandert de manier waarop zij handelen met het VK. Als er geen deal komt, kan het zijn dat je vanaf 30 maart voor een dichte slagboom staat en aangifte moet doen van de goederen die je in- en/of exporteert.

In de brief roept de Douane ondernemers op de Brexit Impact Scan te doen. Deze scan op maat is het startpunt van de voorbereidingen en geeft ondernemers direct inzicht in welke douanevoorbereidingen en certificaten zij nodig hebben. Want deal of no deal, er zijn drie zaken die elk bedrijf dat handelt met het VK moet regelen:

zorgen dat zij een EORI-nummer hebben. Dit is een identificatienummer dat nodig is om zaken met de Douane te kunnen doen;
zorgen dat zij aangifte kunt doen in de systemen van de Douane. Hiervoor kunnen zij zich melden bij een douane-expediteur of zorgen dat zij over de benodigde software beschikken;
een ‘Registratie elektronisch berichtenverkeer’ aanvragen als zij zelf geen aangifte gaan doen.
De Brexit toolkit van de Douane geeft meer informatie over deze stappen. Ondernemers die aanvullende douane-vragen hebben over hun voorbereidingen op Brexit, kunnen terecht op douane.nl/brexit.

0 reacties

27 Dec 2018

12 Aug 2017

30 Jan 2017

16 Nov 2016

Douane vindt 130 kilo cocane in dak container

De Douane heeft dinsdag 15 november tijdens een controle 130 kilo cocaïne gevonden. De drugs, met een waarde van 4 miljoen euro, zijn vernietigd.

De cocaïne zat verstopt in het dak van een container die geladen was met 120 vaten vruchtensap. De container was afkomstig uit Ecuador en bestemd voor een onderneming in Nederland.

0 reacties

29 Aug 2016

14 Aug 2016

28 Jul 2015

19 Mrt 2015

08 Jan 2015

04 Jan 2015

« Alle bedrijven