VDL CF Electric, foto van Alex Miedema

VDL CF Electric

139.761 foto's van @Alex Miedema

Alex Miedema
Internat. Transportbedr. Tinie Manders B.V. (Geldrop) ×, DHL Express (Netherlands) B.V. (Amersfoort) × op de foto met een VDL CF Electric, opgebouwd voor koeltransport. Persfoto van DAF.

DAF Trucks heeft een volledig elektrische truck afgeleverd bij Tinie Manders Transport in Geldrop. De DAF CF Electric met VDL E-Power wordt in opdracht van DHL ingezet voor pendeldiensten in de regio Eindhoven. Afgelopen december werd de eerste CF Electric door supermarktketen Jumbo in gebruik genomen.

De sleutel van de CF Electric werd overhandigd door Jos Habets, directeur Operations en lid van de Raad van Bestuur van DAF Trucks, aan de directie van Manders Transport. Bij het 83-jarige familiebedrijf staat momenteel de 3e generatie aan het roer. De truck wordt toegevoegd aan de 50 trekkers tellende vloot van de Brabantse onderneming.

Elektrische trucks voor stedelijke gebieden
Jos Habets: "Het is overduidelijk dat de transportsector aan de vooravond van een grote transitie staat. In steeds meer stedelijke gebieden zal de elektrische truck in de toekomst de norm worden. Ik ben bijzonder trots dat wij samen met Tinie Manders Transport onze ervaring met elektrische trucks kunnen uitbreiden. De data die we verzamelen op het gebied van technologie en operationele inzet, zullen we vertalen in de specificaties van het uiteindelijke productiemodellen, zodat dat naadloos aansluit op de vraag van de markt."

Zero emission
Eveline Manders: "We zijn geweldig trots dat we als één van de eersten mogen gaan rijden met deze vooruitstrevende DAF. We zijn vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling ervan. Uiteraard zijn we benieuwd naar de resultaten in de praktijk, waarbij naast de 'zero emissions' ook het gebruikersgemak en de extra mogelijkheden die deze truck ons gaat bieden, bij zullen dragen aan de beslissing van eventuele uitbreiding van elektrische transportmiddelen binnen ons bedrijf. Door de 'zero emissions' in combinatie met het minimale geluid van de truck kunnen we ook tegemoet komen aan de steeds strenger wordende wettelijke eisen voor binnenstedelijk vervoer. Daardoor kunnen we onszelf onderscheiden ten opzichte van de concurrentie."

Belangrijke stap
President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: "Bij Tinie Manders, DAF Trucks en VDL excelleren een sterke basis, degelijkheid en hoogwaardige innovatie. Geweldig dat deze drie Brabantse ondernemingen de handen ineen hebben geslagen met het in de praktijk testen van de DAF CF Electric VDL E-Power. Tinie Manders durft zijn nek uit te steken: dit familiebedrijf heeft zich direct gemeld om deel te nemen aan de testfase van deze ontwikkeling. Daardoor heeft Tinie Manders een belangrijke rol gespeeld in deze innovatie die de wereld vooruitgang biedt op het vlak van de verduurzaming van het goederentransport. De overdracht van vandaag is een belangrijke opstap om het intensieve transport tussen bedrijven in en rond Eindhoven volledig te elektrificeren en hierdoor bij te dragen aan de verbetering van de lokale luchtkwaliteit, vermindering van het omgevingsgeluid en reductie van de uitstoot van CO2".

Samenwerking
Tinie Manders Transport combineert de volledig elektrische trekker met een volledig elektrische gekoelde oplegger. Een unieke combinatie waardoor de Geldropse transporteur in aanmerking kwam voor de DKTI subsidie voor het verduurzamen van vervoer. Bij dit zogeheten 'DKTI project' zijn niet alleen DAF, VDL Groep en Tinie Manders Transport betrokken, maar ook DHL, TNO, Allego, THT New Cool en de gemeente Geldrop-Mierlo. Allego zorgt voor een openbare laadoplossing in Geldrop, de gemeente werkt mee aan de realisatie van de (oplaad)infrastructuur en THT New Cool levert twee elektrisch gekoelde, zero emissions opleggers waarbij energie wordt teruggewonnen bij het remmen. TNO, ten slotte, onderzoekt de resultaten van de elektrische trekker-trailer combinatie én analyseert of meer regionale transporten volledig elektrisch kunnen worden uitgevoerd.

Over de DAF CF Electric
De DAF CF Electric is een 4x2 trekker, ontwikkeld voor distributieverkeer tot 37 ton in stedelijke gebieden, waar één- of twee-assige trailers de standaard zijn. Het voertuig is gebaseerd op de DAF CF - de 'International Truck of the Year 2018' - en maakt voor de volledig elektrische aandrijving gebruik van VDL's E-Power Technology. Het hart van deze intelligente aandrijflijn bestaat uit een elektromotor van 210 kW, die gevoed wordt door een lithium-ion batterijpakket met een huidige totale capaciteit van 144 kWh. De CF Electric heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer, afhankelijk van het gewicht van de lading, waardoor hij geschikt is voor het vervoer van hoge volumes binnen de stedelijke distributie. Snelladen van de batterijen kan in 30 minuten. Volledig opladen duurt slechts anderhalf uur.

DAF CF Electric - Technische specificaties
Gewicht trekker 9.700 kg
Elektromotor 210 kW
Koppel 2.000 Nm
Batterijcapaciteit 170 kWh
Actieradius volledig opgeladen voertuig 100 km
Snelladen batterijen 30 minuten
Volledig opladen 1,5 uur

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!