Adrenaline komt bij XDakar uit de oren

Het was nog maar de vierde etappe van de Dakar 2015, maar er is al van alles gebeurd. Bij de drie truckteams van XDakar spoot de adrenaline uit de oren aan de finish van de proef in het Chileense C?piapo. Bij Peter van den Bosch door de prestatie waardoor hij knap tiende werd, bij Frits van Eerd en Eimbert Timmermans doordat ze in het donker de duinen wisten te bedwingen.
Zo lekker als het liep bij Van den Bosch, zo?n drama was het bij Van Eerd. Een ontplofte turbo veroorzaakte brand in de Jumbo-truck. Die kon gelukkig snel worden geblust, met hulp van de TonTrans-equipe waar Van Eerd net in volle vaart voorbij was gestoven. Van Eerd had haast. ?Ik ben als 29ste gestart en ik heb zo hard gereden als ik kon, want ik wil zo graag die top 10 in. Dat gaat nu never nooit meer lukken, want op de eerste de beste klim klapte de turbo.?
Eimbert Timmermans reed kort achter Van Eerd. Na alle problemen in de derde etappe leek hem dat wel verstandig. ?Amper 20 kilometer in de proef stond Frits daar: turbo kapot, auto in de brand. Dus we zijn aan de gang gegaan. Een turbo wisselen kost ongeveer een uurtje tijd. Maar ja, wij mochten pas tegen vijven aan de proef beginnen. Dat is laat. De tijd begon dus te dringen. We wisten dat we op het eind van de 174 kilometer nog stevige duinen zouden krijgen, dus Frits zette er de sokken in. Hij reed zo hard dat ik hem niet bij kon houden. Onderweg zie je de zon steeds dieper zakken. Als die eenmaal weg is, is het ook meteen heel erg donker.?
In het begin van de duinenstrook wist Timmermans weer bij Van Eerd in de buurt te komen. Timmermans zag het eigenlijk niet zo zitten om de duinen in te gaan, maar Van Eerd wilde niets horen over overnachten in de woestijn. ?Niks daarvan! We gaan naar het bivak. Het was wel spannend hoor, in het donker in de duinen,? vertelt Van Eerd. ?Her en der lagen trucks en auto?s op hun kant, overal stonden er met stukken. Je ziet niks. Geen idee waar een duin ophoudt of hoe steil het naar beneden gaat. Er is wel een spoor dat je kunt volgen, maar dat gaat ook verschillende kanten op en je weet niet of je het juiste kiest. Blind de duinen op en af rijden: gas erop en maar kijken waar je uitkomt. Het was ontzettend kicken. We zijn er doorheen gevlogen.?
Timmermans wist niet wat hij meemaakte. ?Frits reed door die duinen alsof hij nooit anders doet! Als je ergens een adrenalinekick van krijgt, is het wel in het donker met een truck door de duinen.?
Die duinen waren bij daglicht al niet eenvoudig, vertelde Peter van den Bosch eerder. ?Het waren stevige jongens, echt niet gemakkelijk. Het blijft een apart spel om een truck van tien ton over de duinen te krijgen. Je moet snelheid hebben, anders kom je niet boven, maar ook weer niet te veel want dan duik je er overheen. Wij zijn er foutloos doorheen gekomen. Geen stukken, geen problemen: niks. Ik ga met een grote smile slapen. Kunnen starten op de tiende plaats is fijn. De etappe van morgen (vandaag, red) is 450 kilometer harde piste met feshfesh. Het is heel prettig om dan een beetje voorin te zitten.?

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0

TREFWOORDEN