Gerard de Rooy na pech op grote achterstand

Na een lange verbindingsroute bereikte de rallykaravaan gisteren het Andesgebergte waarna de grens met Chili werd gepasseerd. Vervolgens stonden de eerste echte duinen op het programma. Het voltallige Team Iveco/De Rooy/ Petronas was toe aan een nieuw dagsucces en zocht de aanval. Hans Stacey wist deze drive tot aan de finish goed vast te houden en klasseerde zich als 5e. Minder voorspoedig verliep het voor Gerard de Rooy, want hij vond op de 4e special zijn Waterloo. Na ongeveer 50 kilometer in de proef ging na een harde landing het differentieel van de achteras kapot. Na lang sleutelen en met een nachtelijk avontuur door de duinen hebben ze uiteindelijk de finish nog weten te bereiken. Met een achterstand van ongeveer 6 uur blijft hij in de race maar de kans op de overwinning is verkeken. Gerard zal nu vol gaan voor dagzeges en het optimaal ondersteunen van teammaat Hans.

Special 4
Hans stuurde vandaag zijn Iveco Powerstar heel mooi naar een 5e plaats in de vierde special van Chilecito naar Copiap? en wist de schade op etappewinnaar Nikolaev te beperken tot 11:26 minuut. De 174 kilometer van de proef, waarvan bijna 100 kilometer in los duinzand, werden met een gemiddelde snelheid van bijna 75 km/uur afgelegd.
De dag begon voor Gerard zoals de eerdere dagen. Met een aanvallende rijstijl joeg hij op de koppositie en reed vlak achter Nikolaev. Op WP1 had hij een geringe achterstand van maar 1:17 minuut op zijn grote rivaal. Helaas ging het kort daarna mis en liet de techniek hem in de steek. Een differentieel in de achteras had het begeven waardoor doorrijden niet mogelijk bleek.

Pep Vila heeft bijna 45 minuten bij Gerard gestaan om hem te helpen, waarna het team besloot dat het beter was dat hij door zou rijden. Het gaf hem de kans om nog net voor het vallen van de avond het bivak te bereiken, in de duinen een verstandige beslissing. Hij kwam uiteindelijk als 23e over de streep met een achterstand van 1:16:06 uur.

Aan de finish is het Nikolaev die met 2:06:54 uur als snelste door de etappe weet te sturen. Gevolgd door Karginov die 57 seconden meer nodig heeft en derde is Mardeev, met een achterstand van 6:10 minuut.

Algemeen Klassement
Het algemeen klassement is na gisteren behoorlijk overhoop gehaald. Mardeev is nog steeds 1e met een voorsprong van 1:57 minuut op Nikolaev en 2:45 minuut op teammaat Karginov. Loprais heeft een achterstand van 12:42 minuut gevolgd door Hans Stacey die met zijn IVECO Powerstar 17:58 minuut achterstand heeft opgelopen. Een overbrugbare achterstand maar wel met de wetenschap dat hij er waarschijnlijk alleen voor staat en dat maakt het lastig.
Pep Vila staat in het totaalklassement nu 13e met een achterstand van 1:42:32 uur. Hij zal zich er ook op richten om de nieuwe kopman, Hans Stacey, te ondersteunen tijdens de komende etappes.

Gerard
"Wat een hachelijk avontuur. Zo had ik me de 4e special niet voorgesteld, ik baal er goed van. We hadden de snelheid er goed in maar bij ??n van de klappen die de auto moest opvangen hoor ik dat er aan de achterkant iets mis gaat. Het probleem was snel duidelijk en we moesten aan de kant. Ik stond op een ongelofelijk slecht punt in de piste, levensgevaarlijk," aldus de teleurgestelde Powerstar-coureur. "Gelukkig was Pep na een aantal minuten al bij me. Nadat we samen gesleuteld hadden en ik het reserve-differentieel had gekregen wist ik samen met mijn techneut Darek Rodewald de truck in ongeveer 5,5 uur te herstellen."
Inmiddels was het donker geworden en moest De Rooy nog aan het duinentraject beginnen. Toch liep dat eigenlijk erg lekker en voelde de Iveco Powerstar weer als vanouds. Net voor middernacht stond de Iveco Powerstar weer in het bivak.

Het serviceteam ging direct aan de slag om te zorgen dat er vandaag weer een tiptop rallytruck aan de start stond. Dit is nodig want de 458 kilometers aan special van Copiap? naar Antofagasta zijn geen sinecure. Deze dag zal wederom het uiterste vragen van mens en machine. Vandaag is het ook de eerste dag dat alle deelnemers over de zelfde route rijden en door elkaar starten op volgorde van binnenkomst. Hans heeft gelukkig dus niet teveel rijders voor zich maar Gerard daarentegen mag als laatste van het veld proberen om zonder al te grote risico's een honderdtal langzamere deelnemers in te halen.
E?n ding is na gisteren duidelijk, de Dakar-rally is en blijft een grote uitdaging. Alle hoop is nu gevestigd op Hans Stacey in de Iveco Powerstar!

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
6

TREFWOORDEN
GESPOT IN DIT TOPIC