Gerard presteert weer uitstekend: derde in etappe naar Calama

Na 450 slopende kilometers voor mens en machine was Iveco Powerstar-coureur Gerard de Rooy weer voorin het klassement te vinden. Maar hij vond dit keer het geluksvogeltje wel aan zijn zijde waardoor zijn derde plaats niet in gevaar kwam.

Special 9
Special negen was een lastige proef. Het zand in het eerste deel leverde nog niet zoveel problemen op, maar daarna kwam het Fesh-Fesh en de slechte paden met enorme gaten en grote keien.
Nikolaev begon zeer voortvarend maar kreeg pech tussen WP8 en WP10 waardoor hij zijn eerste plaats vergooide en Mardeev voor moest laten gaan. Karginov reed lek tussen WP5 en WP6 waardoor ook hij uit de top 3 wegviel en de beurt moest laten aan Gerard de Rooy. De Brabander had zich keurig naar een derde plaats gereden. In aanvang van de proef had hij wat prijs moeten geven maar hij vocht zich uiteindelijk goed terug en kwam op slechts 7:05 minuut achter de etappewinnaar binnen.

Karginov eindigde achter hem op 15:33 min, gevolgd door Loprais die het tempo niet helemaal vol kon houden. Daarna was het lang wachten op de rest van het veld.
Hans Stacey in de IVECO Powerstar finishte vervolgens als zesde en Pep Vila met de IVECO Trakker, die dienst doet als snelle service, keurig als 16e. Hij had na WP1 nog een half uurtje vast gezeten in de duinen en in het laatste stuk van de special nog een WP gemist wat hem 40 minuten straftijd zou opleveren, net als veel anderen.

Algemeen Klassement
In het algemeen klassement heeft Mardeev zijn leiderspositie weten te verstevigen en heeft hij nu een voorsprong op zijn teamgenoten Nikolaev en Karginov. Hans Stacey heeft zijn 6e plaats behouden en is een klein kwartier ingelopen op zijn voorganger in het algemeen klassement. Hij zal nu de komende dagen proberen het gat van 38:57 minuut met Sotnikov te overbruggen.

Gerard de Rooy heeft nog steeds een respectabele achterstand maar komt na vandaag met stip de top 10 binnengereden. Zijn doel zoals met de rustdag bijgesteld, is vandaag al gehaald, een opmerkelijke prestatie. Helaas gaat deze plaats wel ten koste van teamgenoot Pep Vila die nu pas op de plaats moet maken op een 13e plaats in het algemeen klassement.

Gerard de Rooy
"Eigenlijk hebben we vandaag geen problemen gehad en liep het gewoon goed. Toch zie je dat een dosis geluk voor iedereen belangrijk is. Ik had helemaal in het begin van de proef op een gegeven moment nog bijna mijn linker spiegel kapot. Het scheelde echt maar een haar of de truck lag er boven op! Ik reed met mijn rechtervoorwiel over een iets te hoge bult waardoor de auto op beide linker wielen verder rolde. Met een snelle stuurbeweging en een hartslag van bijna 200 ging het net goed," aldus Gerard. Gelukkig kon hij er aan de finish om lachen. Het gaf eens te meer aan dat een Dakar nooit gestreden is tot de laatste finishlijn is gepasseerd en dat het gevaar altijd op de loer ligt.

Hans Stacey
Stacey: "We hebben vandaag op safe gereden en de IVECO liep fantastisch. Ik moet zeggen dat de servicemonteurs hun best hebben gedaan tijdens de rustdag! In de duinen een paar kleine navigatieproblemen maar volgens mij waren we niet de enige, het was een lastig routeboek in het begin van de etappe. Daarna ruim 120 kilometer in het stof van Kolomy gereden. Na WP5 kon ik hem eindelijk voorbij en we hebben daarna een mooie proef gereden."
Hans Stacey zei ook dat het goed te merken is dat het bivak op ruim 2.600 hoogte meters ligt. De lucht is ijl en de temperaturen zakken snel.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0

TREFWOORDEN
GESPOT IN DIT TOPIC