Mammoet wint: ,,Dit hadden we echt nooit verwacht??

Mammoet Rallysport schrijft geschiedenis met etappe zege

LA RIOJA - Mammoet Rallysport heeft in de tiende etappe van de Dakar Rally geschiedenis geschreven. Pascal de Baar stuurde de Renault naar de overwinning. In een loodzware etappe zorgden de hevige duinen voor een ouderwetse bijltjesdag. ,,We wisten dat we goed in het zand konden presteren. Maar dit hadden we nooit verwacht.??

Pascal de Baar, Wouter de Graaff en Martin Roesink vierden in de cabine van de Mammoet-truck op weg naar het bivak in La Rioja een klein feestje. ,,We zijn natuurlijk allemaal heel trots en tevreden,?? zegt Pascal de Baar. ,,We wisten wel dat deze truck tot veel in staat zou zijn. Maar dat we konden winnen hadden we natuurlijk nooit verwacht.??

De loodzware tiende etappe van Bel?n naar Rioja werd net als gisteren ingekort. In het laatste deel was een rivierbedding niet begaanbaar. De rallyrijders moesten het zodoende doen met een rit over 244 kilometer. ,,Het was toch een hele zware etappe,?? zo kijkt De Baar terug. ,,We hebben twee Kamazzen op de kop zien liggen. Daarnaast hadden veel teams problemen met de navigatie. De duinen waren vandaag wel erg moeilijk. Het was veruit de zwaarste etappe tot nu toe. Dat blijkt wel uit de uitslag. Anders waren de verschillen nooit zo groot geweest als dat ze nu zijn.??

,,Perfect ploegenspel??

Pascal, Wouter en Martin reden een foutloze en probleemloze proef. ,,Wouter heeft fantastisch genavigeerd. Martin heeft steeds op tijd de juiste bandenspanning weten te vinden. We hebben alle drie keihard gewerkt en gezorgd dat we niet vast kwamen te zitten. We hebben geen lekke banden gehad en vonden steeds de juiste weg. Het was het perfecte ploegenspel,?? aldus een uiterst tevreden De Baar.

De equipe van Mammoet Rallysport eindigde 2 minuten en 36 seconden voor koploper Gerard de Rooy. Airat Mardeev, de winnaar van 2015, moest al 26.06 toegeven. Hans Stacey had ruim 27 minuten meer nodig dan de mannen in de Renault. ,,We wisten voor ons zelf wel dat het er in zou zitten. Ik ben ontzettend blij voor het hele team dat we dat op deze manier ook aan de buitenwacht hebben laten zien. We hebben de trucks zelf ontwikkeld. Het geeft aan dat we op het juiste spoor zitten. We zijn er nog niet, maar dit geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst.??

,,Wouter heeft super goed genavigeerd??

Pascal de Baar begon als vijftiende aan de etappe. ,,We hebben onderweg echter niet heel veel andere trucks ingehaald. De meesten zijn verdwaald, die hebben we dus niet eens gezien. Wouter heeft echt super goed genavigeerd. Dat blijkt wel.??

Wouter de Graaff is bezig aan zijn zevende Dakar Rally. Voor de vijfde keer is hij navigator van De Baar. De 40-jarige rallyliefhebber uit Waalwijk vormt de dagzege ook een hoogtepunt in zijn carri?re. De Graaff had als doel om de finish te halen in deze Dakar Rally en de equipe van kopman Martin van den Brink naar een topklassering te loodsen.

Wouter de Graaf maakt nu zelf deel uit van een equipe die op weg is naar een topklassering in de zwaarste rally ter wereld. Pascal de Baar is na de tiende etappe opgeklommen naar de zesde plaats in het klassement. Ook voor De Baar is dat een compleet nieuwe ervaring. ,,Ik heb tot dit jaar nog nooit in de top tien gestaan. Nu pakken we ook nog een etappezege. Ja, het is echt ongelooflijk.??

,,Geen gekke dingen doen??

De komende etappes zal de druk op de schouders van de drie Mammoet-mannen toenemen. ,,De zesde plaats is prachtig. We gaan nu geen gekke dingen doen. We doen gewoon wat we normaal ook doen. Dit gaan we niet zo maar weggeven.??

Vandaag wacht de formatie van Pascal de Baar nog een nieuwe ervaring. De Mammoet-truck moet de dans van de elfde etappe namelijk openen. De winnaar start de volgende etappe namelijk altijd als eerste. ,,Leuk om mee te maken. Maar daardoor laten wij ons niet gek maken.??

?Grote doek voor het bloeden?

Voor Martin van den Brink was de zege van teamgenoot Pascal de Baar een doekje voor het bloeden. ,,Zeg maar gerust een flinke doek,?? aldus de teameigenaar uit Harskamp. ,,Ik ben blij dat we de critici de mond hebben gesnoerd en de mogelijkheden van de truck hebben laten zien. Ik ben blij dat ik bij het team ben gebleven. Dit is heel mooi. Ook de reacties in het bivak zijn leuk. We krijgen veel complimenten en veel teams spreken hun bewondering uit. Dat is leuk om te horen.??

Voor Martin van den Brink en zijn co-piloten Peter Willemsen en Richard Mouw was het een apart gevoel om hun trouwe helpers te zien winnen. ,,Natuurlijk zijn we heel blij. toch hebben we een dubbel gevoel. Het geeft namelijk aan dat het echt onze Dakar had kunnen worden. Helaas is dat niet gelukt, maar dit maakt natuurlijk heel veel goed.??

Voor de 45-jarige Van den Brink is de prestatie niet echt een grote verrassing. ,,Wel dat Pascal de etappe zelfs weet te winnen. maar we wisten dat de truck dit zou kunnen. In Marokko hebben we niet voor niets de Oilibya Rally gewonnen. Vandaag waren er geen excuses. Het was de zwaarste rit en als je die dan wint dan geeft dat de burger weer moed. We zijn op de goede weg. Dat hebben we nu wel bewezen denk ik. Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben. Maar in de Dakar Rally is het ook de kunst om te blijven rijden, je materiaal te sparen en niet te verdwalen. Dat hoort bij het spel. Pascal, Wouter en Martin hebben dat vandaag voortreffelijk gedaan. Deze overwinning geeft weer perspectief voor het komende jaar,?? aldus Martin van den Brink.

De Harskamper zal zich ongetwijfeld altijd blijven afvragen wat zijn rol was geweest als hij nog tot het deelnemersveld had behoord. Maar juist Van den Brink weet als geen ander: ?Als en maar...tellen niet in Dakar.?

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
3

TREFWOORDEN