Pascal de Baar blijft stevig in het zadel

SAN JUAN - Pascal de Baar heeft in de elfde etappe van de Dakar Rally zijn riante positie in de top tien van het klassement met hand en tand verdedigd. De equipe van Mammoet Rallysport eindigde donderdag als tiende. In het klassement verloren Pascal de Baar, Wouter de Graaff en Martin Roesink ??n plaatsje. Maar daar kon niemand in het Mammoet-kamp wakker van liggen.

,,De zevende plaats is voor ons nog altijd een prima klassering,?? aldus De Baar, net nadat hij de elfde etappe heeft afgewerkt. ,,Het was een lange en zware etappe. De proef bestond uit veel fesh-fesh, gravelpaden en veel stukken met heel veel stenen. Door de vele kuilen en gaten was het de hele dag butsen en stoten.??

Dat het ook nog buitengewoon heet was in de etappe van La Rioja naar San Juan liet De Baar maar buiten beschouwing. De temperaturen liepen op tot boven de 40 graden. De organisatie besloot daarom opnieuw om de klassementsproef eerder af te blazen. In tegenstelling tot afgelopen dinsdag maakten de auto?s en de vrachtwagens wel de geplande proef af. De motoren en quads werden vroegtijdig aan de kant gezet. ,,De hitte maakt het zwaarder. Maar dat hoort ook een beetje bij dit evenement,?? aldus De Baar.

De formatie van Mammoet Rallysport opende de proef over 431 kilometer in een geheel nieuwe rol. Pascal de Baar was de eerste trucker op de route. Aan de hand van navigator Wouter de Graaf kwamen de mannen in de Renault echter geen moment in de problemen wat betreft de route. Een uiterst constant gereden etappe leverde uiteindelijk een tiende plaats in de daguitslag op. Na 6 uur 5 minuten en 5 seconden ?raggen? door het gevarieerde Argentijnse landschap bedroeg de achterstand op winnaar Eduard Nikolaev 33 minuten en 28 seconden.

?Rustig naar de finish gehobbeld?
,,Dat had iets minder kunnen zijn,?? zei een als altijd gedreven De Baar na afloop. ,,We hebben constant gereden. In het begin hebben we Gerard de Rooy en Mardeev in de Kamaz voorbij laten gaan. We reden onze eigen race en dat ging uitstekend. Tot een kilometer op 70 voor de finish. We reden een bladveer kapot en daarbij een reactiestang. Om geen risico?s te lopen zijn we vervolgens rustig naar de finish gehobbeld.??
Daar bleek dat Peter Versluis als tweede was ge?indigd en op die manier Pascal de Baar passeerde in het klassement. Versluis is nu zesde. De Baar en zijn manschappen volgen op 10.41 achterstand van de MAN-equipe als zevende. ,,Die plaats gaan we vrijdag proberen te verdedigen. Als we daarmee thuiskomen ben ik dik en dik tevreden.??

Vandaag wacht de Dakar-piloten nog een laatste serieuze krachtsinspanning. Na een aanlooproute van 400 kilometer volgt een proef van 267 kilometer. Vervolgens is het nog ruim 200 kilometer naar het bivak in Villa Carlos Paz. De auto?s, motoren en quads rijden een proef van 481 kilometer en finishen net voor de poorten van het bivak.
Het uithoudingsvermogen van het materiaal en de rijders wordt vrijdag nog ??n keer echt getest. Zaterdag volgt dan de afsluitende rit naar Rosario.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
4

TREFWOORDEN